עוגת שמרים מעלפת לראש השנה מאת סיגל מירון
מכירות את זה שיש תמיד בחג קרובת משפחה שמביאה עוגה לחג שמדברים עליה שנה שלמה אח”כ? אז השנה העוגה שלך תעשה את זה
מתכון נהדר, רך וקטיפתי של בצק שמרים עם מילוי נהדר וקליל- אפשר לשחק עם המילוי (בסוף המתכון יש כל מיני אפשרויות לגיוון), אני מדגימה פה 2 דרכים להכנת אותו המתכון- קל ובסיסי, לא צריך לעשות ניסויונות ובטח ובטח לא צריך לפחד מהשמרים!
מעולה לנישנוש חוזר כל החג (אם יישאר משהו אחרי שיוצאת מהתנור)- מתכון שכל אחת תצליח!
חומרים לבצק:
- חצי קילו קמח מנופה
- כף שמרים יבשים
- חצי כוס דבש
- רבע כוס שמן
- 2 ביצים גודל L
- כוס מים פושרים-חמימים
- מעט מלח (רבע כפית)
חומרים למילוי:
- חצי קילו תפוחים שטופים וחתיכות לקוביות- אין צורך לקלף (כאלו שנשארו מהפעילות פה)
- חצי קילו סוכר
- 2 מקלות קינמון (אם אין אז 2 כפיות קינמון)
הוראות הכנה:
שלב א: מכניסים לקערת המיקסר קמח ושמרים ומערבבים מעט.
שלב ב: מכניסים את שאר המרכיבים מלבד המלח ונותנים למיקסר ללוש את הבצק לפחות 5 דקות עד שמתגבש.
שלב ג: מוסיפים לבצק את המלח ונותנים לו ללוש עוד 5 דקות (מהירות איטית, וו לישה)
שלב ד: מכסים את הקערה ונותנים לבצק לנוח ולתפוח כשעה או עד שמכפיל את נפחו.
שלב ה:מחלקים את הבצק ל2 כדורים שווים בגודלם- כל כדור ייתן לנו רולדה אחת
שלב ו: הכנת הרולדה:
אפשר לעשות צמה/ סיבוב או כל צורה שתבחרו מהרולדות. פה אני מראה 2 אפשרויות קצת שונות- הראשונה זה לרדד את הבצק לעלה גדול כמה שיותר, למרוח את המילוי (מתכון בהמשך) הטחון על העלה ואז לחתוך בעזרת סכין להמון ריבועים (גודל של 5*5 ס”מ בערך- לא קריטי אם הם לא מדוייקים- יותר מעניין ככה)
את הריבועים אוספים אחד על השני (כל פעם כמה בודדים) ו”מעמידים” בתוך התבנית. חוזרים על הפעולה עד שנגמרים הריבועים (לא לפחד לדחוס) והבנית מלאה.
אפשרות 2 היא: לרדד עלה גדולה, לשים על החלק האמצעי של העלה כמות יפה של קונפיטוריה תפוחים שהכנו (המילוי הלא טחון), לקפל צד אחד על המילוי ואת הצד השני לחתוך פסים ולקפל רגיל,לא צריך להשתולל עם צורות ואוריגמי. ברגע שהבצק ייאפה ויתפח הוא ייתן צורה של קווים חמודים.
אני השתמשתי באינגליש קייק כסוף- בגלל שלא היה לי אינגליש קייק מנייר באותו רגע, מה שעשיתי זה לרפד את התבנית החד פעמית בנייר אפייה, ככה לא תפחדו שישתחררו כל מיני חומרים מהתבנית וכמובן שלא תהיה בעיה “לחלץ” את העוגה משם (:
שלב ז: נותנים לרולדות התפחה 2 (כחצי שעה עד שעה- תלוי כמה חמים אצלכן בבית) ובינתיים מחממים תנור ל170 מעלות.
אני אוהבת למרוח מעט חמאה מומסת על המאפה לפני שמכניסים אותו- לא חובה
אופים 30-40 דקות עד שהמאפה מזהיב ויציב.
מוציאים בזהירות ומורחים מעט דבש מעל העוגה הרותחת.
מחכים כמה שאפשר ומצליחים להתאפק ואז יושבים עם כוס תה ומנשנשים (זו הסיבה שמכינים 2 רולדות- אחת לחג ואחת…לנו)
מתכון למילוי:
- מילוי קונפיטוריית תפוחים:
מבשלים את התפוחים, סוכר וקינמון על אש נמוכה מאוד כשעה (לעיתים תצטרכו להוסיף חצי כוס מים- תלוי בזן התפוח וכמה אנחנו רוצים שהקונפיטוריה תהיה נוזלית- בכל מקרה מוסיפים כשצריך רק)
נותנים לתקרר ומוציאים את המקלות קינמון.
ניתן לשמור בצנצנות (מעולה על צנימים!) במקרר לא מעט זמן.
- מילוי טחון (לשמרים הנתלשים)
מכינים את הקונפיטוריה מהסעיף הקודם וכשהיא מתקררת מוסיפים לה חמאה נמסה (על כוס קונפיטורה מוסיפים 100 גרם) וטוחנים יחד היטב למרקם חלק (יהיו קצת חתיכות מהקליפות- זה בסדר)
מילויים נוספים:
אפשר להשתולל ולערבב סוכר לבן וקינמון (אבקה), למרוח על הבצק חמאה מומסת בנדיבות ואז לפזר את תערובת הסוכר.
או
למרוח חמאה מומסת ואז לפזר אגוזי מלך טחונים גס עם קינמון
או
ממרחים שונים כמו ממרח חלבה או שוקולד (או גם וגם)
בקיצור- תשתוללו ותתפרעו, רק תהנו.
חג שמח ומתוק
תגובות